Bedrijf kopen en wat je vooraf moet weten

Zowel een koper als een verkoper van een bedrijf moeten zich van tevoren goed laten informeren.

Meestal is dit de weg naar een goede professionele adviseur. Maar dat neemt niet weg dat u zelf toch zeker de moeite moet nemen om wegwijs te worden. Een aantal begrippen en zaken zullen wij hierom trachten uit te leggen.

Veel transacties kunnen fout aflopen omdat er vooraf niet goed wordt nagedacht over; Wat willen we bereiken met de acquisitie? Daarbij is het zo dat een mislukking kostbaar kan uitpakken. Dit kan stevige consequenties voor het personeel, management, financiers en overige mensen betekenen.

De reden om een bedrijf te kopen moet geheel duidelijk zijn. En ook hoe gaat u een bedrijf overnemen?

Doet u dit alleen of liever met een partner? Of is de onderneming onderdeel van een groter strategisch plan? Wordt er bij overname een zekere bijdrage geleverd aan de winstgevendheid? Voor verkopers is dit ook belangrijke informatie. Als er een bedrijf is die door middel van overname synergie kan bereiken dan kan dit bedrijf voor de betreffende koper meer waard zijn dan een ander.

Acquisities die succesvol zijn kunnen een stevige bijdrage leveren aan de motivatie van werknemers. Een dynamisch bedrijf wat groeiende is biedt vaak kansen voor werknemers. Waaronder bijvoorbeeld de carieremogelijkheden.

Als een bedrijf of starter heeft besloten dat een bedrijf kopen kan bijdragen aan het realiseren van hun doel kan de zoektocht beginnen. Starters hebben bij overname van een bestaand bedrijf een grotere kans van slagen dan wanneer ze vanaf “nul”moeten opbouwen.

Het is vaak succesvoller om die ondernemingen te vinden die het best voldoen aan het acquisitieprofiel.

Een bedrijf kopen kan heel snel gaan maar zoals u leest komt er veel kijken bij het overnemen van een bedrijf. Daarom besteden wij op deze site ook veel aandacht aan begrippen en onderdelen die voor kunnen komen bij verkoop- of aankoop van een bedrijf .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *