Kopen, de voorbereiding en tips.

Het kopen van een bedrijf bestaat uit een aantal stappen (fasen). Deze stappen leggen wij in het kort aan u uit.

1) De voorbereiding. Het bepalen van de strategie. Hiermee wordt bedoeld;  wat zijn de doelstellingen en waaraan moet het profiel van de geschikte kandidaat voldoen (ook wel” target”). Lees het bedrijf wat u wilt gaan kopen. Zijn er synergievoordelen te behalen?

2) Het vinden van de geschikte target. Een koper zal u vragen om informatie omtrent uw bedrijf. Bij het leggen van de eerste contacten zal als eerste een geheimhoudingovereenkomst overeengekomen worden. Dan zal er gekeken worden naar de prijs. Waarderen van de target (bepalen aankoopprijs), en natuurlijk het bepalen van de onderhandelingsstrategie. Is er een kans om hiermee op 1 lijn te komen met verkoper? Vervolgens kunnen de onderhandelingen van start gaan. Het uitbrengen van een bod (als richtprijs) is wel belangrijk hierin. Hierin wordt al snel duidelijk of men in werkelijkheid ook tot elkaar kan komen. Dan verder met onderhandelingen en overeenstemmen van de prijs. Duidelijkheid over de volgende fase. Intentieverklaring en eventuele aanvullende voorwaarden.

3) Onderzoek. Zeer belangrijk in deze fase is het boekenonderzoek, ook wel due diligence genoemd. Mogelijk kan dit nieuw inzicht geven en nog van invloed zijn in de laatste fase (eventueel heronderhandelen).

4) Financiering. Benaderen bank en investeerders. Uiteraard zijn hier veel zaken waar men rekening mee moet houden. Banken willen graag zekerheden en kijken naar het risico of er bijvoorbeeld sprake is van een omzetdaling. Investeerders en aandeelhouders kijken meer naar opwaartse potentieel. Vervolgens zal er gekeken worden in welke condities men de financiering krijgt aangeboden(termsheet) en kan beslist worden met welke financier men verder gaat om de koop te voltooien.

5) Afsluiten en vastleggen afspraken

De laatste fase zal via de notaris geschieden. Gemaakte afspraken worden vastgelegd in een daarvoor bestemd koopcontract. Hierbij zullen alle stukken die van toepassing zijn voor de verkoop toegevoegd worden.

We hebben dit stuk vermeld op onze website om inzicht te geven aan de koper wat er voorbij kan komen gedurende de aankoop.

Zoals ook vermeld elders op deze website hebben we onze kennisbank. Hier staan een tal van zaken vermeld. Begrippen, maar ook waar u eventueel kunt kijken voor subsidies of startersregelingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *